Z reguły w ciągu tygodnia staram
się przygotowywać obiad na dwa kolejne dni. Wynika to z wielu powodów – nie to, że nie chce mi się
gotować, ale (czego pewnie sami nieraz doświadczacie)
potrzebujemy coraz więcej czasu.
Przepis z torebki po przyprawach, włożony do zeszytu, bo może kiedyś... Czekał i czekał, aż w końcu zrobiłam obiad na 1 dzień, a nie na 2
dni, aż w końcu uznałam, że najwyższy czas spożytkować ser pleśniowy (byliśmy
przed urlopem wyjazdowym).
Receptura (na 2 porcje):
- 200 g makaronu (ja dałam łazanki, bo taki miałam akurat otworzony, ale myślę, że bardzo dobre byłyby kokardki lub świderki)
- 20 dag boczku wędzonego
- 100-150 g sera pleśniowego
- 1 por
- 150 g pieczarek
- 6 łyżek stołowych jogurtu naturalnego
- 6 łyżek stołowych wody
- Zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa
Krok 1. Gotujemy makaron al dente ( u mnie 6 min).
Krok 2. Kroimy pora w plasterki, obrane pieczarki w duże
cząstki, boczek i ser w kostkę (ser możecie także pokruszyć).
Krok 3. Smażymy por na rozgrzanej oliwie (ok. 2-3 min),
następnie dodajemy boczek, który
rumienimy.
Krok 4. Dodajemy wodę, dusimy około 2 min, dodajemy
pieczarki, ser, makaron. Dusimy do momentu, kiedy ser się rozpuści.
Krok 5. Dodajemy jogurt, dusimy jeszcze chwilę. I gotowe!
SMACZNEGO!
[Listonic]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz