Ten przepis był dla mnie kolejnym kulinarnym wyzwaniem. Nie
gotowałam wcześniej ciasta pierogowego na parze. Stąd przygotowując ciasto,
zlepiając pierożki, czułam mały niepokój – a jeśli nie wyjdą… Ale nic z tych
rzeczy, nie ma się czego bać, wszystko się udało… I naprawdę polecam!
Ciasto:
- 200 g mąki (u mnie wrocławska, ale może być także mąka pełnoziarnista pszenna np. typ 1850, ale pamiętajcie, że ciasto będzie ciemniejsze i bardziej intensywne w smaku)
- 100 ml letniej wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- sól
Farsz:
- 300 g filetu z łososia norweskiego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Krok 1. Do
dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, pośrodku robimy wgłębienie łyżką,
do którego wlewamy wodę z olejem oraz wbijamy jajka. Mieszając płynne
składniki łyżką, stopniowo dobieramy mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, które
zostawiamy na około 15-20 minut, by odpoczęło.
Krok 2. W
międzyczasie przygotowujemy farsz: sprawiamy filet z łososia (pozbywając
się ości i skóry), który następnie kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mielimy w
malakserze/blenderze, by posiekać wszystkie składniki jeszcze drobniej. Ale nie
mielimy składników na „papkę”. Dodajemy sól i pieprz.
Krok 3. Ciasto
rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów. Wycinamy szklanką koła. Na środek
każdego nakładamy łyżeczkę farszu i ściągamy brzegi na górze.
Krok 4. Gotujemy
na parze około 7-8 minut. I właściwie gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz