---

07 listopada 2014

Łososiowe pierogi gotowane na parze

Ten przepis był dla mnie kolejnym kulinarnym wyzwaniem. Nie gotowałam wcześniej ciasta pierogowego na parze. Stąd przygotowując ciasto, zlepiając pierożki, czułam mały niepokój – a jeśli nie wyjdą… Ale nic z tych rzeczy, nie ma się czego bać, wszystko się udało… I naprawdę polecam!


Receptura (na 4 solidne porcje):

Ciasto:

  • 200 g mąki  (u mnie wrocławska, ale może być także mąka pełnoziarnista pszenna np. typ 1850, ale pamiętajcie, że ciasto będzie ciemniejsze i bardziej intensywne w smaku)
  • 100 ml letniej wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Farsz:

  • 300 g filetu z łososia norweskiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz


Krok 1. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, pośrodku robimy wgłębienie łyżką, do którego wlewamy wodę z olejem oraz wbijamy jajka. Mieszając płynne składniki łyżką, stopniowo dobieramy mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, które zostawiamy na około 15-20 minut, by odpoczęło.
Krok 2. W międzyczasie przygotowujemy farsz: sprawiamy filet z łososia (pozbywając się ości i skóry), który następnie kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mielimy w malakserze/blenderze, by posiekać wszystkie składniki jeszcze drobniej. Ale nie mielimy składników na „papkę”. Dodajemy sól i pieprz.
[Listonic]
Krok 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów. Wycinamy szklanką koła. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i ściągamy brzegi na górze.
Krok 4. Gotujemy na parze około 7-8 minut. I właściwie gotowe!


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz