Zupy kremy często podajemy z grzankami, ja postanowiłam swój
krem z groszku podać z paluchami drożdżowymi. I powiem tak – nie ma to jak
domowe pieczywo!
Przepis pochodzi z książki: Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich Blogerów (s. 132). Od siebie zmieniłam kilka szczegółów.
Czas przygotowania to około 1,5 godziny (łącznie z
oczekiwaniem na to, by ciasto wyrosło).
Receptura (około 15
paluchów):
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 15 gram drożdży
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 50 g żółtego sera
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
Krok 1. W 100 ml
letniej wody rozmieszałam drożdże i cukier, dałam im chwilę, by się „ruszyły”.
Krok 2. Do dużej miski przesiałam mąkę,
w środku zrobiłam wgłębienie, do którego wlałam drożdże, pozostałą wodę, a
także starty na tarce ser oraz zioła. Wymieszałam i zagniotłam ciasto.
Odstawiłam do wyrośnięcia. Ciasto można oczywiście przygotować także na stolnicy.
Krok 3. Kiedy
wyrosło (zasadniczo podwoiło swoją objętość) rozwałkowałam je na grubość 1 cm i
wycięłam nożem podłużne paluchy.
Krok 4. Paluchy
przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dałam im około pół
godziny, by znów wyrosły. W międzyczasie nagrzałam piekarnik do temperatury 200
stopni.
Krok 5. Paluchy
piekłam około 13 minut. Do zupy smakowały bardzo dobrze!
[Listonic]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz