Czas na sycący obiad, dziś w postaci zupy krem. Uwielbiamy
zupy właśnie w takiej postaci, najchętniej z dodatkiem prażonego słonecznika.
Pomysł na wykorzystanie groszku wpadł mi do głowy podczas przeglądania jednej z
posiadanych przeze mnie książeczek kulinarnych. Jednakże nie trzymałam się
ściśle opublikowanej tam wersji przepisu (jeśli w ogóle się jej trzymałam)…
Pomyślałam – groszek okej, ale co do niego dodać, może marchewka, cebula, a
czemu nie brokuł…
Czas wykonania: 40 min
Receptura (3 porcje):
- 2 puszki zielonego groszku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 brokuł
- sól
- pieprz
- garść uprażonych ziaren słonecznika
- 7 szklanek wody
Krok 1. Oczyszczoną
marchewkę pokroiłam na plastry, cebulę drobno pokroiłam.
Krok 2. Do garnka
wlałam 2 szklanki wody, dodałam marchewkę i cebulę, gotowałam około 15 minut.
Krok 3. Brokuł podzieliłam na różdżki, opłukałam. Dodałam do gotującej się marchewki i cebuli, uzupełniłam 5 szklankami wody. Gotowałam przez 5 minut.
Krok 3. Brokuł podzieliłam na różdżki, opłukałam. Dodałam do gotującej się marchewki i cebuli, uzupełniłam 5 szklankami wody. Gotowałam przez 5 minut.
Krok 4. Do
ugotowanych warzyw dosypałam odcedzony z zalewy groszek. Gotowałam dalej około
10 minut.
Krok 5. Następnie
całość zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku, zagotowałam (jeżeli
zupa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić wodą).
Krok 6. Zupę
podałam z prażonym słonecznikiem i drożdżowymi paluchami (przepis tu: Drożdzowe paluchy). Myślę, że do zupy pasowałaby także feta albo ugotowane na twardo
jajko.
[Listonic]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz