A może zamiast jajecznicy na śniadanie coś innego? Nieśmiało proponuję zapiekane jajka w kokilkach... Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii czy przepisu, a tak naprawdę ogranicza nas jedynie zawartość lodówki. Do przygotowania potrzeba jedynie małych kokilek, które utrzymają ten misz masz w ryzach. Do tego wszystkiego sałatka z rukoli i pomidorów, skropiona oliwą i całkiem spora dawka energii zapewniona na cały dzień:)
Jajka zapiekane w kokilkach
Receptura (1 kokilka):
- kilka listków rukoli
- 2-3 plasterki szynki/pieczonego schabu/kiełbasy
- łyżka twarogu
- plasterek twardego żółtego sera
- 2 plasterki pomidora
- sól
- pieprz
- koperek do posypania
- kromka chleba
- oliwa
Krok 1. Do kokilki w następującej kolejności wrzuciłam: kilka listów rukoli, szynkę pokrojoną w kostkę, twaróg, plasterek pomidora, rozbite jajko, plasterek pomidora i żółty ser. Posypałam solą i pieprzem.
Krok 2. Kromkę chleba posmarowałam łyżką oliwy (u mnie oliwa rozmarynowa).
Krok 3. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut.Moje jajko było dość mocno przypieczone, a chlebek bardzo chrupki. Jajko można piec przez 12 minut (wtedy będzie bardziej płynne), a chlebek dołożyć np na 6 minut przed wyjęciem jajka. Gotową "zapiekankę" udekorowałam koperkiem.
[Listonic]
SMACZNEGO!
Sałatka z rukoli
Receptura (2 porcje):
- garść rukoli
- pomidor
- cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
[Listonic]
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz