Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Nie miałam w domu mozzarelli, więc w moim chlebie jej zabrakło.
Nie miałam w domu mozzarelli, więc w moim chlebie jej zabrakło.
Receptura:
* wg oryginalnego przepisu podane składniki wystarczą na foremkę o wymiarach 10x30, ja użyłam formy 22x25, ciasto formując na kształt bochenka
* wg oryginalnego przepisu podane składniki wystarczą na foremkę o wymiarach 10x30, ja użyłam formy 22x25, ciasto formując na kształt bochenka
- 0,5 l maślanki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- garść prażonych ziaren słonecznika
Czas przygotowania: około 3 godzin (łącznie z wyrastaniem i pieczeniem), samo przygotowanie ciasta to około 30 minut.
Krok 1. Do dużej miski przesiałam mąkę z solą, pośrodku zrobiłam wgłębienie, do którego wlałam 100 ml maślanki, wsypałam łyżeczkę cukru oraz wkruszyłam drożdże.
Krok 2. Odczekałam 15 minut, następnie dolałam do środka pozostałą maślankę.
Krok 3. Wyrobiłam ciasto - faktycznie było trochę mokre i lepiące, ale nie chciałam dodawać więcej mąki (tylko delikatnie podsypywałam), żeby chlebek nie był za twardy.
Krok 4. Ciasto przykryłam ścierką, odczekałam około 1,5 godziny, by ciasto trochę wyrosło.
Krok 5. Po tym czasie jeszcze raz zagniotłam szybko ciasto i formując bochenek przełożyłam na naoliwioną blachę. Ciasto delikatnie posmarowałam oliwą i posypałam słonecznikiem.
Krok 6. Odczekałam pół godziny i wrzuciłam blaszkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze 30 minut.
Krok 7. Po upieczeniu chlebek przestudziłam na blaszce.
[Listonic]
SMACZNEGO!
Wspaniały Ci wyszedł :) Bardzo się cieszę, że smakował :)
OdpowiedzUsuńPieczenie chleba to świetna sprawa, i naprawdę - może uzależnić :)
I powoli zaczynam czuć to małe uzależnienie od domowego chleba:) Pozdrawiam!
Usuń