Przepis ten jest efektem małego eksperymentu. Stojąc przy
kuchni, patrzyłam na patelnię i zastanawiałam się, co bym mogła przygotować.
Jutro piątek, więc zrezygnowałam z mięsa, ryby niestety nie miałam. Pomyślałam
o jednym z moich ulubionych smaków: żurawina + serek + orzechy włoskie, mniam.
Dlaczego zatem nie spróbować do słodkiego obiadu/kolacji?
Czas przygotowania: 25 minut
Receptura (1 porcja):
- Garść suszonych żurawin
- Garść płatków migdałowych
- Kilka orzechów włoskich
- Kremowy serek (np. Arla Apetina Naturalny)
- Mleko – 5 łyżek
- Woda – 5 łyżek
- Ulubiony makaron
Krok 1. Gotujemy
makaron al dente ( u mnie 10 min).
Krok 2. Na
patelnie wlewamy wodę, którą zagotowujemy, dosypujemy żurawinę, którą dusimy
przez chwilę, aż wchłonie wodę.
Krok 3. Dosypujemy
płatki migdałowe oraz orzechy włoskie, prażymy razem przez około 3 minuty.
Krok 4. Dodajemy
serek, mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy mleko, by rozrzedzić sos. Dusimy
chwilę.
Krok 5. Dodajemy
makaron, mieszamy dokładnie i gotowe!
SMACZNEGO!
[Listonic]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz