---

19 listopada 2014

Szybki cukiniowy makaron

Makarony nigdy nie zawodzą, a przy tym niekoniecznie domagają się dużej ilości czasu spędzonego w kuchni.  Tym razem wybrałam taki z cukinią i boczkiem.


Czy Wy też macie wrażenie, że chorobą cywilizacyjną jest ciągły brak czasu? A może u Was wygląda to lepiej?  Staram się sprawnie organizować zajęcia, ale ciągle zwiększam ilość zadań, niekoniecznie mogąc „rozciągnąć” dostępny czas. W ramach lepszego wykorzystania tego nieodnawialnego zasobu, staram się planować zawczasu obiady, jakie zrobię w ciągu tygodnia roboczego (choć nieraz zdarza mi się po prostu pójść za świeżym pomysłem a nie zamierzeniem sprzed kilku dni). Tak zaplanowałam makaron, który dziś prezentuję. Szybki i niezawodny, ale smaczny i z własnej kuchni, nawet jeśli może niezbyt dietetyczny.

Oryginalny przepis, zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z książki Ani Starmach „Pyszne 25. Nowa porcja przepisów”.

Receptura (4 porcje):


  • 300 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 50 gram twardego żółtego sera
  • sól

Czas przygotowania: około pół godziny

Krok 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, dobrze płuczemy i ostudzamy.
Krok 2. Boczek kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce.
Krok 3. Boczek podsmażamy na patelni, aż wytopi się tłuszcz, a sam boczek będzie ładnie zarumieniony.
Krok 4. Do boczku dodajemy cebulę, czosnek oraz cukinię. Smażymy chwilę, aż warzywa zmiękną.
Krok 5. Jajka ubijamy ze śmietaną, ser ścieramy na tarce.
Krok 6. Do podsmażonych warzyw i boczku dodajemy makaron, mieszamy dokładnie, chwilę smażymy razem.
Krok 7. Zestawiamy z ognia, dodajemy masę jajeczną oraz starty żółty ser. Dokładnie mieszamy. I to wszystko!

[Listonic]

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz