Chciałam przygotować ciasteczka na wieczorne wyjście, ale
czasu było naprawdę niewiele. Już miałam
odpuścić, kiedy znalazłam rozwiązanie w niezawodnych Moich wypiekach – ciasteczka naprawdę bardzo szybkie i bardzo smaczne. Idealne jako przekąska czy
na śniadanie…
Oryginalny przepis
znajdziecie tu (ja dokonałam drobnych zmian).
Czas przygotowania: około 25 minut.
Receptura (około 20
ciasteczek):
- 1 szklanka płatków owsianych lub jęczmiennych
- 1 szklanka posiekanych suszonych owoców – u mnie 1/3 szklanych suszonych śliwek, 1/3 szklanki suszonej żurawiny, 1/3 szklanki suszonych daktyli
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki mąki pszennej, najlepiej razowej
- łyżeczka cukru wanilinowego
- ½ łyżeczki sody
- 3 łyżki brązowego cukru
Krok 1. Połączyłam
jajko, olej, miód, dokładnie wymieszałam.
Krok 2. Przesiałam
do środka mąkę, dodałam sodę, cukier brązowy i wanilinowy, które rozmieszałam
na jednolitą masę.
Krok 3. Dosypałam
bakalie i płatki, wymieszałam.
Krok 4. Ulepiłam
kuleczki wielkości orzecha włoskiego, które położyłam na wyłożonej papierem
blasze. Ciasto przykleja się do dłoni, dlatego warto co jakiś czas zwilżyć dłonie wodą. Kuleczki można rozpłaszczyć przed włożeniem do pieca, ja o tym
zapomniałam, ale nic się z tego powodu nie stało.
Krok 5. Piekłam
około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Wystudziłam na
kratce. Wyszły naprawdę smaczne!
[Listonic]
pyszne, domowe ciasteczka!
OdpowiedzUsuńa jak wiadomo - domowe=najlepsze:) Pozdrawiam!
Usuń