---

01 grudnia 2014

Czekoladowo - krówkowe szyszki

Prostota tego przepisu + szybkość wykonania + dostępność i koszt składników + mega smakowity efekt = do zapisania i do powtarzania:)!
Co tu więcej pisać, no chyba tylko to, że chciałoby się przestać je jeść, i ... ciężko jest się powstrzymać!




Czas przygotowania: pół godziny

Receptura ( około 35 ciasteczek):
  • 3 opakowania krówek (po około 130 gram)
  • 2/3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 100 gram ryżu preparowanego (około)
  • papierowe foremki na muffinki
Krok 1. Na początek polecam przygotować miskę z wodą, która bardzo przyda się na etapie formowania kuleczek. Warto ponadto rozłożyć muffinkowe foremki.
Krok 2. Krówki obraliśmy z papierków, czekoladę połamaliśmy, wrzuciliśmy wszystko do garnka. Żeby ułatwić rozpuszczanie, na spód garnka wlaliśmy kilka łyżek wody. Na wolnym ogniu rozpuściliśmy wszystko.
Krok 3. Zdjęliśmy z ognia i dosypaliśmy ryż. Co do ilości ryżu - to trzeba trochę na oko ocenić, ważne, by masa oblepiła ryż.
Krok 4. Lepiliśmy kulki wielkości orzecha włoskiego (albo może trochę większe). Tylko - w etapie kroku 3 i 4 trzeba być bardzo szybkim, bo masa szybko zastyga i mocno się klei. Dlatego warto przed nabraniem masy do rąk, zmoczyć ręce w przygotowanej wodzie. To znacznie ułatwia zadanie. Ulepione kulki włożyliśmy do foremek papierowych. Odstawiliśmy do zastygnięcia (zdecydowanie nie polecam schładzania w lodówce).

[Listonic]
 
SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Oj tak, ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się nie powstrzymałam i zamierzam zrobić kolejną porcję:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. oj zdecydowanie tak:) trzeba przypominać i naszym dzieciakom:)

      Usuń