Prostota tego przepisu + szybkość wykonania + dostępność i koszt składników + mega smakowity efekt = do zapisania i do powtarzania:)!
Co tu więcej pisać, no chyba tylko to, że chciałoby się przestać je jeść, i ... ciężko jest się powstrzymać!
Czas przygotowania: pół godziny
Receptura ( około 35 ciasteczek):
- 3 opakowania krówek (po około 130 gram)
- 2/3 tabliczki mlecznej czekolady
- 100 gram ryżu preparowanego (około)
- papierowe foremki na muffinki
Krok 2. Krówki obraliśmy z papierków, czekoladę połamaliśmy, wrzuciliśmy wszystko do garnka. Żeby ułatwić rozpuszczanie, na spód garnka wlaliśmy kilka łyżek wody. Na wolnym ogniu rozpuściliśmy wszystko.
Krok 3. Zdjęliśmy z ognia i dosypaliśmy ryż. Co do ilości ryżu - to trzeba trochę na oko ocenić, ważne, by masa oblepiła ryż.
Krok 4. Lepiliśmy kulki wielkości orzecha włoskiego (albo może trochę większe). Tylko - w etapie kroku 3 i 4 trzeba być bardzo szybkim, bo masa szybko zastyga i mocno się klei. Dlatego warto przed nabraniem masy do rąk, zmoczyć ręce w przygotowanej wodzie. To znacznie ułatwia zadanie. Ulepione kulki włożyliśmy do foremek papierowych. Odstawiliśmy do zastygnięcia (zdecydowanie nie polecam schładzania w lodówce).
[Listonic]SMACZNEGO!
Oj tak, ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej :)
OdpowiedzUsuńJa się nie powstrzymałam i zamierzam zrobić kolejną porcję:)
UsuńSmak dzieciństwa. :))
OdpowiedzUsuńoj zdecydowanie tak:) trzeba przypominać i naszym dzieciakom:)
Usuń