Dzień dobry! Piątkowy słoneczny
ranek zachęca do snucia planów na weekend. Znów leniwa kawa i późniejsze
wstawanie, choć u mnie może dopiero w niedzielę. Tymczasem mamy jeszcze piątek,
a ja dziś zaproponowałam mojej dwuosobowej rodzinie zdecydowanie piątkowe
danie, nie odchodząc zbytnio od towarzyszącego mi ostatnio wszechstronnego
pesto. Dane znów pachnie klimatem włoskim, bo mamy kluseczki z ricotty
połączone z pesto z suszonym pomidorów, a to wszystko okraszane smakowitą
rukolą. Zapraszam do spróbowania.
W sam raz na piątek... |
Czas przygotowania to około pół
godziny.
Receptura (2 porcje):
Kluseczki:
- 250 gram ricotty
- 230 g mąki
- 3 żółtka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Krok 1. Wymieszałam ser, mąkę,
żółtka oraz przyprawy i zagniotłam ciasto. Następnie uformowałam podłużne
wałki, które pokroiłam na kluseczki.
Krok 2. Gotowałam do momentu, aż
kluseczki wypłynęły na powierzchnię wody.
Pesto:
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyzki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Monini extra vergine Classico)
- 3 łyżki uprażonego słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- rukola
Krok 3. Całość zmiksowałam na
gładką masę.
Krok 4. Rukolę opłukałam i
delikatnie posiekałam.
Krok 5. Wymieszałam kluseczki z
pesto oraz rukolą. Gotowe!
SMACZNEGO!
Przepis chciałabym zgłosić do akcji: Monini. Odkrywaj mistrzowskie smaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz