Dzień dobry:) Zapraszam dzisiaj na kolejne placuszki - bardzo proste i bardzo smaczne, ale jednak inne od tych, prezentowanych wcześniej. Placuszki bardzo docenione przez mojego K. Może i Wam przypadną do gustu, mięciutkie jabłuszka w słodkiej kołderce?
A to jabłuszko w środku - cud, miód i malina:) |
Czas przygotowania to około 25 minut.
Przepis pochodzi z książki: Specjały kuchni domowej czyli kluski, pierożki, racuchy i naleśniki.
Receptura (2 porcje):
- 4 jabłka (średniej wielkości)
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki (czubatych)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Krok 1. W jabłkach wydrążyliśmy środki, obraliśmy ze skórki, pokroiliśmy w plastry.
Krok 2. Żółtka oddzieliłam od białek, ubiłam mikserem.
Krok 3. Białka ubiłam na sztywną pianę.
Krok 4. Połączyłam białka z żółtkami, dodałam mąkę, jogurt i cukier (2 łyżki), wymieszałam mikserem.
Krok 5. Zanurzałam plastry jabłek w cieście i smażyłam na rozgrzanym oleju z każdej strony, do momentu w którym ciasto było ładnie zrumienione.
Krok 6. Odkładałam na ręczniku papierowym, żeby odciekły z tłuszczu, a następnie ułożyłam na talerzu i posypałam cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Zdecydowanie apetyczne! |
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń