---

20 stycznia 2015

Okrągłe placuszki z jabłkami

Dzień dobry:) Zapraszam dzisiaj na kolejne placuszki - bardzo proste i bardzo smaczne, ale jednak inne od tych, prezentowanych wcześniej. Placuszki bardzo docenione przez mojego K. Może i Wam przypadną do gustu, mięciutkie jabłuszka w słodkiej kołderce?
 
A to jabłuszko w środku - cud, miód i malina:)

Czas przygotowania to około 25 minut.
Przepis pochodzi z książki: Specjały kuchni domowej czyli kluski, pierożki, racuchy i naleśniki.

Receptura (2 porcje):
  • 4 jabłka (średniej wielkości)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki (czubatych)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
 
Krok 1. W jabłkach wydrążyliśmy środki, obraliśmy ze skórki, pokroiliśmy w plastry.
Krok 2. Żółtka oddzieliłam od białek, ubiłam mikserem.
Krok 3. Białka ubiłam na sztywną pianę.
Krok 4. Połączyłam białka z żółtkami, dodałam mąkę, jogurt i cukier (2 łyżki), wymieszałam mikserem.
Krok 5. Zanurzałam plastry jabłek w cieście i smażyłam na rozgrzanym oleju z każdej strony, do momentu w którym ciasto było ładnie zrumienione.
Krok 6. Odkładałam na ręczniku papierowym, żeby odciekły z tłuszczu, a następnie ułożyłam na talerzu i posypałam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Zdecydowanie apetyczne!






2 komentarze: